Comunalitat Manresa

La Comunalitat de Manresa és una iniciativa público-cooperativa del programa d’economia social del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat que ha obert una línia de subvencions bianuals de 349.000 euros per a agrupacions, associacions, cooperatives, empreses de l’economia social i solidària i administracions. En total s’han posat en marxa 22 comunalitats diferents a Catalunya.

La Comunalitat de Manresa s’impulsa des de la intercooperació de 5 entitats de l’economia social i solidària de la ciutat: les cooperatives l’Arada Creativiat Social, Sudergintza i La Clara Comunicació, i les entitats l’Era i Senders Vius. I té com a tasca funcionar com una estructura comunitària, un espai que aplega i coordina persones que volen donar resposta a les necessitats dels seus veïns i veïnes de forma col·lectiva, comunalitzant recursos i serveis.

Larada-Comunalitat-Manresa-02

Objectius

Ajudem a reforçar i crear projectes col·lectius des de i pel veïnat.

  • Si ja formes part d’algun projecte de suport entre veïnat o de gestió col·lectiva i oberta d’algun recurs o espai i necessites reforçar el projecte.
  • Si per altra banda tens ganes de començar un projecte col·lectiu per resoldre necessitats des del suport mutu, et podem ajudar a trobar les aliances i recursos necessaris per fer-lo realitat.
  • A més, la Comunalitat impulsa un seguit de projectes propis de suport mutu.

Mapa del territori

Per raons socioeconòmiques, per la concentració d’iniciatives de suport mutu, i per la limitació poblacional del programa, a Manresa, la comunalitat se centra en els barris de la Balconada, Sant Pau, el Centre Històric, Pare Ignasi Puig, Farreres – Suanya – Comtals – Santa Caterina – L’Oller, Valldaura, Plaça Catalunya-Saldes i Mion Puigberenguer.

barris-manresa

La Comunalitat de Manresa té cinc eixos diferents de treball:

  • Comunalització de recursos: acompanyament de processos de gestió comunitària d'espais i recursos per a la ciutat.
  • Acció climàtica: difusió i sensibilització dels impactes del model energètic i la possibilitat d’altres models de gestió comunitària, les seves oportunitats i límits.
  • Sobirania alimentària: iniciatives de suport mutu en l'àmbit agroalimentari.
  • Ocupació: acompanyament en la intercooperació i inserció laboral sota una dimensió comunitària. 
  • Cures: suport i reforç als processos d’autoorganització de col·lectius vinculats a les cures, com familiars, professionals de les cures, i diagnosi i visibilització de les seves condicions de treball.

© L'Arada Creativitat Social, 2024