PDC La Balconada

El Pla de Desenvolupament Comunitari de la Balconada és un pla d’acció comunitari que L’Arada executa en l’àmbit de Barris i Acció Comunitària de l'Ajuntament de Manresa. En tant que cooperativa responsable d’executar el Pla Comunitari, des del 2014 que hem agafat la tasca de treballar acompanyant persones, col·lectius i entitats del barri de La Balconada. A través de la metodologia de la socio-praxis, acompanyem els processos de transformació del barri, a partir de les necessitats detectades.

Larada-PDC-La-Balconada-04
Objectius
El Pla de Desenvolupament Comunitari de la Balconada treballa per aconseguir els següents objectius:

● Dotar de continuïtat aquelles activitats i projectes d’interès desenvolupats en etapes anteriors.
● Treballar de manera participativa, reconeixent i diagnosticant l'estat del barri en clau transversal i intergeneracional, i proposar línies de treball per donar resposta als reptes que presenten.
● Impulsar noves línies de treball comunitari al barri.
● Potenciar el treball en el suport a entitats i en activitats d’apoderament i activació de la implicació ciutadana.
● Prioritzar el treball de promoció i enfortiment de la xarxa entre entitats, serveis i veïns/es interessats/des del barri.
● Promoció ocupacional en l’economia social i el suport a les iniciatives de dinamització juvenil al barri, especialment en l’articulació d’espais de suport i acompanyament als adolescents.

El PDC s’adreça al conjunt de la població, i de forma específica als següents col·lectius: infants, joves, persones grans, població nouvinguda, dones, persones aturades o en situació de precarietat laboral, així com al conjunt de persones i famílies en situació de risc d’exclusió social. Segons dades demogràfiques del barri, a partir del padró d’habitants a juny de 2017, el nombre total d’habitants del barri és de 1977 persones. D'aquest total, el 30% és d'origen d'altres comunitats autònomes de l'Estat espanyol, i tan sols un 7,23% és d’origen estranger.

Cal tenir en compte el creixement del nombre i la importància de les persones grans soles a nivell de la població total de Manresa, i especialment en barris envellits com són el Xup i la Balconada. També cal tenir present que, la comarca del Bages té un índex d'envelliment del 19,5% (persones de més de 65 anys) mentre que la mitjana catalana és del 18,5%. Manresa està en un 19,8 % superant lleugerament l’índex de la comarca.

Les persones grans que viuen soles són majoritàriament dones, les quals presenten un major risc d’exclusió social. Els canvis de les dinàmiques de les relacions en el si de la família i en l'entorn veïnal modifiquen el sistema tradicional de seguiment i de cura de les persones grans que volen romandre al barri en el que han viscut tota la vida. Per tot això, la gent més gran és un dels col·lectius prioritaris amb qui treballar.

El col·lectiu dels joves també es troba especialment desemparat d'activitats i serveis dirigits a ells, a part de la Unió Esportiva i classes de dansa i sevillanes que es donen des del programa d’activitats de l’Associació de Veïns i el Nord de la Dona.

També cal parlar de dimensions transversals entre els col·lectius com és la manca de participació ciutadana i la debilitació dels vincles de suport, cohesió social i treball en xarxa. Aquesta és una realitat que cada dia es fa més palesa, en comparació amb una ciutadania organitzada de finals de segle XX. Per aquesta raó, pertoca abordar el treball amb tot tipus de col·lectius i edats, també amb l'objectiu de fomentar el contacte entre ells.

A nivell transversal, la desocupació també recull col·lectius de diferents edats, però sobretot joves i persones entre 45 i 65 anys (especialment gent migrada). Cal incloure també el, tot i minoritari, grup d’origen migrant, també en clau dels forts prejudicis que existeixen al barri. I tot i no habitar-hi, és un col·lectiu molt present al centre escolar del barri, així com a serveis com el Centre Obert La Xalesta o des de les activitats que organitza Al-Saalam a la Sala Bonsai. També hi ha un grup de dones de la Balconada, que és un grup de suport mutu de dones amb un alt percentatge d’usuàries migrants. Des de la seva creació, el PDC hi ha estat col·laborant activament.

Mapa del territori

El barri de La Balconada se situa al districte V del municipi de Manresa, capital de la comarca del Bages. El barri es troba al Sud-Oest de la ciutat, entre els barris de les Escodines, Sagrada Família, Cal Gravat i Sant Pau. El barri es divideix en dos subconjunts de cases. El primer, la “Balconada vella” va ser construït a finals dels anys 70. El segon, conegut popularment com la “Balconada nova”, va ser construït els anys 1986 i 1991. En total, segons el padró municipal, el 2022 la Balconada tenia 1937 habitants.

Projectes Principals

Al llarg dels 10 anys de Pla de Desenvolupament Comunitaria, s’han desenvolupat i consolidat projectes adreçats als diferents col·lectius, sempre al costat de l’Associació de Veïns de la Balconada. A més, des del Pla de Desenvolupament Comunitari es fa un acompanyament a les activitats promogudes per l’AVV, el Punt Òmnia o les entitats del barri, com son la Fira d’entitats, la Festa Major de barri, Carnestoltes, Nadal, Sant Jordi, entre d’altres.  

Larada-PDC-La-Balconada-09-Xarxa-servei-emtitats

Xarxa d’entitats, serveis i veïns de La Balconada. Espai de trobada i intercooperació entre les entitats, serveis i veïns del barri. Es materialitza en trobades trimestrals i l’edició de recursos de suport.

Larada-PDC-La-Balconada-08-Repara

La Repara. Taller gratuït d’auto-reparació d’electrodomèstics vells que té lloc de forma mensual al taller de l’Associació de Veïns de La Balconada. Impulsat per Comunalitat de Manresa

Larada-PDC-La-Balconada-06-La-veu

La veu de La Balconada. Espai de comunicació comunitària que es materialitza en una revista bianual. Les entitats i serveis tenen espai on compartir les seves activitats, i se’n fa una distribució gratuïta pel barri.

Larada-PDC-La-Balconada-07-Propers

Propers. Projecte d’acompanyament a les persones grans soles. És un espai de prevenció, detecció i cura que busca un envelliment digne i proper a través de la implicació dels mateixos veïns i comerciants del barri.

Larada-PDC-La-Balconada-05-Horts-comunitaris

Horts comunitaris i ecològics de La Culla. Xarxa d’horts oberts a la població per tal d’autoabastir-se. Dinamitzem l’assemblea d’hortolans i hortolanes alhora que oferim formacions en agroecologia i altres aspectes vinculats a l’horticultura.

© L'Arada Creativitat Social, 2024