El Pla de Desenvolupament Comunitari de la Balconada és un pla d’acció comunitari que L’Arada executa en l’àmbit de Barris i Acció Comunitària de l'Ajuntament de Manresa. En tant que cooperativa responsable d’executar el Pla Comunitari, des del 2014 que hem agafat la tasca de treballar acompanyant persones, col·lectius i entitats del barri de La Balconada. A través de la metodologia de la socio-praxis, acompanyem els processos de transformació del barri, a partir de les necessitats detectades.
El barri de La Balconada se situa al districte V del municipi de Manresa, capital de la comarca del Bages. El barri es troba al Sud-Oest de la ciutat, entre els barris de les Escodines, Sagrada Família, Cal Gravat i Sant Pau. El barri es divideix en dos subconjunts de cases. El primer, la “Balconada vella” va ser construït a finals dels anys 70. El segon, conegut popularment com la “Balconada nova”, va ser construït els anys 1986 i 1991. En total, segons el padró municipal, el 2022 la Balconada tenia 1937 habitants.
Al llarg dels 10 anys de Pla de Desenvolupament Comunitaria, s’han desenvolupat i consolidat projectes adreçats als diferents col·lectius, sempre al costat de l’Associació de Veïns de la Balconada. A més, des del Pla de Desenvolupament Comunitari es fa un acompanyament a les activitats promogudes per l’AVV, el Punt Òmnia o les entitats del barri, com son la Fira d’entitats, la Festa Major de barri, Carnestoltes, Nadal, Sant Jordi, entre d’altres.
Xarxa d’entitats, serveis i veïns de La Balconada. Espai de trobada i intercooperació entre les entitats, serveis i veïns del barri. Es materialitza en trobades trimestrals i l’edició de recursos de suport.
La Repara. Taller gratuït d’auto-reparació d’electrodomèstics vells que té lloc de forma mensual al taller de l’Associació de Veïns de La Balconada. Impulsat per Comunalitat de Manresa
La veu de La Balconada. Espai de comunicació comunitària que es materialitza en una revista bianual. Les entitats i serveis tenen espai on compartir les seves activitats, i se’n fa una distribució gratuïta pel barri.
Propers. Projecte d’acompanyament a les persones grans soles. És un espai de prevenció, detecció i cura que busca un envelliment digne i proper a través de la implicació dels mateixos veïns i comerciants del barri.
Horts comunitaris i ecològics de La Culla. Xarxa d’horts oberts a la població per tal d’autoabastir-se. Dinamitzem l’assemblea d’hortolans i hortolanes alhora que oferim formacions en agroecologia i altres aspectes vinculats a l’horticultura.
© L'Arada Creativitat Social, 2024