L’ACTUA és un espai de promoció comunitària per la transformació social i cohesió socioterritorial del territori rural del baix Solsonès que facilita la organització social per aquella acció col·lectiva capaç de prevenir situacions de desigualtat i alhora donar resposta als reptes identificats. Per a fer-ho promou i divulga el patrimoni col·lectiu, facilita i enforteix les economies comunitàries i el teixit associatiu, i crea espais explícits de lluita contra la desigualtat dels col·lectius més vulnerables.
El projecte ACTUA neix el 2009 com a fase d’implementació participativa d’accions del Pla d’Acció Integral del Solsonès, full de ruta elaborat de forma participada en el marc del projecte ESPAIS, promogut per l’Arada el 2006 i encarregat d’elaborar una diagnosi participada i estratègia de desenvolupament rural sostenible al Solsonès. L’objectiu de l’ACTUA era implementar de forma participada accions prioritzades del PAI. Per a fer-ho requeria d’una àrea d’intervenció que facilités l’articulació territorial i l’acció conjunta, i si l’àrea d’intervenció del projecte ESPAIS era la comarca, la de l’ACTUA és el baix Solsonès, que els unia l’afectació dels incendis forestals i una realitat socioeconòmica compartida.
Des del 2009 el projecte ACTUA ofereix serveis de proximitat per a la promoció comunitària, en especial dels col·lectius de risc, per a l’enfortiment de la xarxa comunitària i l’apropiació comunitària de processos socials, culturals i ocupacionals. Per a fer-ho és imprescindible partir i protegir una perspectiva sistèmica integral i complexa de la realitat social, que es basi en l’anàlisi crític de la realitat, la promoció i reconeixement de les diversitats, el manteniment i promoció del pensament crític i la recerca participativa i creativitat social, la promoció de les economies comunitàries i solidàries, i les relacions d’ajuda mútua, la promoció de les identitats col·lectives positives, i la promoció d’aliances público-comunitàries per una governabilitat rural que sigui capaç de protegir al més feble i la lluita contra les causes d’exclusió social de col·lectius i territoris.
Des de l’ACTUA s’intenta fer front a la realitat anterior a través de la positivització de la identitat col·lectiva i enfortiment de la consciència i cohesió social i territorial, la facilitació de l’acció i organització col·lectiva (des del treball en xarxa i les aliances público-comunitàries) i l’enfortir teixit comunitari i relacions de suport mutu a escala municipal i territorial. Promou l’acció comunitària transformadora des d’espais i serveis d’anàlisi crítica de la realitat i de creativitat social, i de foment de l’acció conjunta i articulada entre iniciatives i dispositius, en especial aquelles encaminades a promoure socialment els col·lectius en risc d’exclusió i atacar-ne les causes. Comparteix a escala territorial recursos locals, i viceversa, i millora l’accessibilitat del territori disseminat a iniciatives i serveis centralitzats a centres urbans.
Configuren el territori objecte d'intervenció els municipis de La Molsosa, Pinós, Riner, Clariana de Cardener, Llobera, Pinell del Solsonès), a partir del 2024 ja tot el municipi de Torà i també el municipi de Biosca, i els pobles de Castelltallat i Salo al municipi de sant Mateu de Bages (Bages). Per proximitat també intervé indirectament a la resta de municipis del Solsonès (especialment del centre -Solsona, Olius, Castellar-)
El baix Solsonès i rodalia
Es tracta d’un territori caracteritzat per una elevada disseminació de la població organitzada en el 91% en masies i la resta en nuclis urbans de menys de 100 habitants, exceptuant Torà. Exceptuant alguns nuclis com Torà o municipis com Clariana de Cardener, molt proper a Solsona i a la carretera C-55, la resta de territori pateix processos de despoblament continus, i de forma molt més acusada el territori disseminat
El baix Solsonès, territori rural i especialment caracteritzat per la seva alta disseminació, té diversos reptes socials i territorials: manca d'oportunitats laborals i ocupacionals (especialment per a dones i joves, sent el 2023 la comarca amb més atur juvenil de Catalunya), manca de diversificació econòmica i del treball (amb predominança de la pagesia, construcció i ja més proper a centres urbans, la indústria), manca d'espais de promoció social i comunitària (en especial dels col·lectius més vulnerables, dones, gent gran, i joves), manca de serveis de suport a l'acció comunitària i associativa, dificultat d’accés a determinada oferta cultural, manca de recursos a l’administració local, centralització a la capital de comarca dels serveis personals i socials de l'administració pública (amb una elevada mobilitat obligada), i manca de reconeixement de la realitat social complexa en què avui es troben immersos aquests pobles, on els processos de despoblament i desarrelament en són la punta de l'iceberg. La població disseminada segueix despoblant-se de forma més acusada, i això, a banda de les conseqüències socials i d'aïllament o soledat implícites, representa que grans extensions de territori es queden sense veïnat.
En general territoris com el del baix Solsonès tenen una accessibilitat diferencialment molt baixa de suport a l'acció comunitària i col·lectiva, una accessibilitat que està doblement penalitzada; pel fet de trobar-se en zones rurals i en zones altament disseminades. Aquesta realitat determina una mobilitat obligada molt important, amb repercussions tant socials, personals com econòmiques i, juntament amb la baixa accessibilitat a serveis socials de proximitat, la necessitat d'establir i/o enfortir relacions de suport mutu entre el veïnat. Els processos de despoblament impacten frontalment en les xarxes comunitàries de suport i en un territori tan disseminat, malgrat històricament ser molt intenses, augmenten molt la seva fragilitat, malgrat la crisi de la Covid va reforçar-ne algunes i esporàdicament en va fer aparèixer de noves.
© L'Arada Creativitat Social, 2024