Territori de Masies és una cooperativa rural formada per veïns, associacions i empreses dels pobles del baix Solsonès que s’engresca i treballa per promoure, reivindicar i protegir les maneres de fer, els paisatges i la vida als pobles del baix Solsonès. Des d’ella, a través de diferents activitats i publicacions, es recorda i s’explica com som, què fem i com volem ser.
La cooperativa neix el 2009 en el si d’un projecte de promoció popular i col·lectiva del territori, el Projecte ACTUA, promogut per la cooperativa L’Arada Creativitat Social amb el suport del programa de Plans de Desenvolupament Comunitari (PDC) del departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya.
L’ACTUA neix amb la voluntat de passar de la proposta a la realitat, començant a implementar actuacions del Pla d’Acció Integral (i col·lectiu) que es va elaborar participadament a la comarca del Solsonès entre els anys 2007 i 2009 (Projecte ESPAIS). En el procés hi van participar unes 300 persones, i gairebé la totalitat del teixit associatiu de la comarca.
Aquest pla d’acció recollia diferents actuacions que podien ser empreses des del teixit local. Arribada l’hora important, la de la implementació, calia disminuir l’àmbit territorial per fer més viable tant la execució com l’impacte de les actuacions. L’Agrupació Voluntària de Municipis del Sud del Solsonès, creada des del Projecte ACTUA i formada pels municipis de La Molsosa, Pinós, Clariana de Cardener, Llobera, Riner, i Pinell de Solsonès, donaria suport i context territorial.
Arribats el moment de començar a treballar, calia acordar per on es començava. Els diferents pobles van consensuar les actuacions per on començar a treballar conjuntament. Es van pactar actuacions municipals i també supramunicipals, com la voluntat de promoure una estratègia de turisme pel sud del Solsonès, difondre la multifuncionalitat de la pagesia i el reconeixement i dignificació del caràcter rural del territori .
És així com neix Territori de Masies, projecte de consens dels valors i estratègia de promoció del turisme del sud del Solsonès, entès com a entorn pedagògic i de reivindicació i promoció de la cultura pagesa dels pobles que acull.
Entre el 2009 i el 2013 diferents entitats i persones interessades es reuníem periòdicament per acordar, planificar i dur a terme accions que permetessin avançar en els objectius. El 2013 aquest grup de persones i entitats ens decidim a organitzar-nos com a associació, i el 2019, com a cooperativa rural sense afany de lucre.
Així doncs, des de L’Arada Creativitat Social vam acompanyar el procés de formació de Territori de Masies, que ara ja té entitat pròpia i nosaltres en som una de les cooperatives sòcies.
L’àmbit territorial de la cooperativa Territori de Masies s’emmarca territorialment actuant amb el veïnat, associacions i empreses dels pobles de Llanera, La Molsosa, Pinós, Riner, Llobera, Pinell de Solsonès i Clariana de Cardener (Solsonès), i Castelltallat (Bages).
Mapa del Territori de Masies
Il·lustració: Laura de Castellet
La finalitat d’aquesta cooperativa és contribuir a la sostenibilitat econòmica, social i ecològica del Baix Solsonès i el seu entorn geogràfic proper, mitjançant:
La promoció d’iniciatives empresarials o associatives relacionades amb el patrimoni material i immaterial i els recursos naturals i paisatgístics del territori, sempre i quan incorporin compromisos socials i territorials: agricultura, indústria agroalimentària, restauració, turisme, acció i creació cultural, comerç i consum de proximitat, entre d’altres.
El foment del turisme sostenible, de la restauració i el consum sostenibles i de proximitat; i de l’agricultura de proximitat, artesana i amb valors i compromís amb la sostenibilitat i la qualitat.
Les activitats de custòdia del territori que es considerin aptes per assolir la finalitat de la cooperativa.
La dinamització de l’activitat cultural i social que promocioni el territori de forma sostenible i integral.
La divulgació del patrimoni pagès, del paisatge agro-forestal i de la cultura popular del territori.
Tasta Territori. Tasta Territori vol donar a conèixer la petita pagesia i el sector de la restauració del baix Solsonès i rodalia, vinculant-la amb el paisatge, el patrimoni i la cultura local. Al llarg de l’any organitza diferents tastos i actes gastronòmics, i tallers de creativitat i cooperació que permetin enfortir la presència de producte local al sector de la restauració.
Coop de Territori. Quatre cooperatives del Solsonès, amigues, compromeses amb la pagesia i els petits pobles del Solsonès i rodalies, que fa temps que compartim, ens relacionem, i que ara ho fem de forma explÍcita des de Coop de Territori. Som Territori de Masies Coop, Biolord, Riuverd empresa d’inserció i L’Arada, quatre cooperatives sense afany de lucre del Solsonès que compartim objectius, valors i compromís per la nostra terra i la seva gent.
Diàleg i pedagogia sobre el paisatge pagès. Organització d’actuacions que presentin el paisatge pagès més enllà d’un quadre pintoresc, i que destapin la cultura, el treball i la memòria que hi ha darrere seu, i el presentin juntament amb les múltiples funcions que desenvolupa, tant a nivell social, cultural, econòmic com ecològic.
Bassadòria: Accions al servei dels espais agroforestals del Solsonès i rodalia. Vol generar espais de reflexió i oferta d’activitats pel reconeixement integral dels serveis ambientals dels boscos i espais agroforestals del Solsonès i rodalia, i vincular el seu manteniment i millora amb bones pràctiques i la participació veïnal i del visitant.
Vaivens Femenins. Memòria popular de les dones de pagès. Es diu que les dones de pagès són doblement invisibilitzades, per ser dones i per ser de pagès. La feina desenvolupada per dones pageses conforma un ampli ventall de tasques, però també un gran ventall de realitats. Vaivens femenins fa un recorregut per diferents àmbits de la vida quotidiana de les dones de pagès. Es centra en el moviment de dones, en les anades i vingudes necessàries per assumir les feines de cura de la casa i la família (reproductives), com productives (suport a l’explotació, encarregar-se de les bèsties, petites feines remunerades).
Turisme cultural, sostenible, de baixa intensitat. Actuacions de suport, promoció i distinció d’aquelles iniciatives de turisme rural responsables i compromeses amb el territori. Que faci d’altaveu de la memòria, cultura i desitjos dels nostres pobles, i que esdevingui un motor de pedagogia territorial i reconeixement, respecte i promoció d’allò rural.
© L'Arada Creativitat Social, 2024